Vijf tips die je helpen slagen!

Vind je biologie een lastig vak? Heb je moeite met het formuleren van een antwoord? Vind je het lastig om gebruik te maken van de bronnen bij een vraag? Of weet je niet goed hoe je de BiNaS moet gebruiken? Je bent niet de enige middelbare scholier die tegen deze problemen aanloopt. Maar gelukkig kun je er iets aan doen! Ik geef je vijf tips die jou helpen om te slagen voor je biologie examen!


Tip 1: Oorzaak en gevolg

Bij veel vragen in het examen biologie moet een oorzaak-gevolgrelatie worden gegeven. Een voorbeeld: Leg uit hoe door rillen de lichaamstemperatuur stijgt. Schrijf bij zo'n vraag eerst voor jezelf op wat de oorzaak is en wat het gevolg. In dit geval is het rillen de oorzaak en een stijging van de lichaamstemperatuur het gevolg. Daarmee maak je voor jezelf duidelijk hoe je van een oorzaak naar een gevolg moet redeneren. Het aantal punten dat je voor de vraag kunt scoren geeft een indicatie van het aantal denkstappen dat je moet nemen om de vraag goed te beantwoorden. 

Bekijk deze tip op YouTube: [link]


Tip 2: Het formuleren van een antwoord

Om een goed antwoord te kunnen formuleren zijn twee dingen belangrijk. Allereerst is het belangrijk dat je laat zien dat je de stof goed beheerst. Gebruik de juiste vaktermen in de juiste context. Vaak zie ik als corrector vrij algemene antwoorden die ik op allerlei manieren kan interpreteren, dat kost je punten! Ten tweede is het belangrijk om in je antwoord zo min mogelijk vage omschrijvingen als “ze" en "hun” te gebruiken. Het moet voor een corrector duidelijk zijn waar je naar verwijst. Wat kan helpen is om de vraag te herschrijven in de openingszin van je antwoord. 

Concrete voorbeelden hiervan vind je op mijn YT-kanaal: [link


Tip 3: Het gebruik van bronnen

Lees de vraag en alle bronnen goed door. In de bronnen staat namelijk belangrijke informatie om de vraag goed te beantwoorden. Dit geldt ook voor tabellen en grafieken. Let daarbij vooral op de grootheden en eenheden. Mis je informatie, dan kun je de vraag niet goed beantwoorden. Om jezelf te helpen kun je de relevante informatie in de bronnen en de vraag arceren. In mijn examentraining besteed ik hier veel aandacht aan. 

Bekijk deze tip op YouTube: [link]


Tip 4: Het gebruik van de BiNaS

Weet wat er in de BINas staat en hoe je die moet gebruiken. De BiNaS bevat een schat aan informatie. Als je de weg weet in je BiNaS kun je daar heel veel baat bij hebben en scoor je extra punten op je examen. In mijn examentraining zul je zien dat ik bij het uitwerken van opdrachten steeds verwijs naar bruikbare tabellen in de BiNaS. Hiermee leer je de BiNaS effectiever in te zetten. Neem voorafgaand aan het examen ruim de tijd om tabel 67 t/m 96 door te nemen. Probeer ook bij elke oefenopdracht die je maakt bewust op zoek te gaan naar tabellen die je kunnen helpen bij het beantwoorden van de vraag. 

Bekijk deze tip op YouTube: [link]

 

Tip 5: Houd rekening met het correctievoorschrift

Weet waar de docent die jouw examen nakijkt op let. De docent moet zich houden aan het correctievoorschrift. Het is daarom handig om te weten welke regels er gelden bij het nakijken van je biologie examen. Zo wordt alleen je eerste antwoord nagekeken als er om een voorbeeld wordt gevraagd. Schrijf in dit geval je beste antwoord als eerste op! Let er bij een berekening ook op dat je niet alleen de uitkomst van de berekening geeft, maar ook de berekening zelf!

Bekijk deze tip op YouTube: [link]

 

Meer examentips vind je op mijn YT-kanaal: [link]. Succes met de voorbereiding!

Informatie

Over mij

Ik ben dr. Pascal van de Nieuwegiessen, een ervaren docent biologie en oprichter van NGbiologie. Door mijn jarenlange ervaring als docent van eindexamenklassen weet ik waar de moeilijkheden van mijn vak liggen en wat leerlingen nodig hebben om goede resultaten te behalen. Door een gerichte examentraining zorg ik dat leerlingen optimaal voorbereid het examen ingaan.

Contact

De Klompenmaker 26

4284VZ, Rijswijk 

info@ngbiologie.nl

+31 6 51 95 73 64‬

KvK 707.32.183

Referenties