Hoe bereid je je voor op het examen biologie?

Volgende maand is het zover, het centraal examen Biologie! Hoe kun je je hier optimaal op voorbereiden?


Stap 1: Maak een overzicht van de leerstof

Maak op maximaal 2 pagina's een overzicht van de hoofdstukken die je moet leren en welke onderwerpen daarin centraal staan. Geef hierbij ook aan welke hoofdstukken je lastig vindt en waaraan je extra tijd wil besteden. Heb je nog niet echt een idee welke onderwerpen je lastig vindt? In mijn examentraining geef ik je met samenvattende video's snel een helder overzicht van de examenstof. Breng aan de hand daarvan in kaart welke examendomeinen met name aandacht verdienen.


Stap 2: Maak een planning

Start de planning voor je examen vroeg genoeg en maak hiervoor elke dag wat tijd vrij. 5 uur leren verdeeld over 2 weken is veel effectiever dan 5 uur aan een stuk leren. Zorg er daarnaast voor dat je elk onderwerp een aantal keer laat terugkomen in je planning om deze fris in je geheugen te houden.


Stap 3: Bestudeer de leerstof

Na het maken van een planning is het tijd om de leerstof te bestuderen. Zorg dat je op een actieve manier met de lesstof bezig bent. Het is dus niet verstandig om alle uitlegvideo's op mijn YT-kanaal te bekijken of keer op keer je lesmethode door te lezen. Je gaat de leerstof dan wel herkennen, maar je kunt de leerstof niet toepassen. 

Het is effectiever om bijvoorbeeld een samenvattende mindmap te maken, hiermee dwing je jezelf om de verbanden tussen de verschillende onderwerpen in beeld te brengen. Een andere effectieve techniek is om uit je hoofd en/of aan de hand van een afbeelding op te schrijven wat je weet van een onderwerp. Neem bijvoorbeeld BiNaS 84G voor je en beschrijf aan de hand van deze afbeelding hoe de uitwisseling van vocht tussen haarvaten en weefsels plaatsvindt. Aan de hand van je methode kun je controleren hoe correct en compleet je werk is. 

 

Stap 4: Maak oude examenopdrachten

Door te oefenen met oude examenopdrachten leer je de leerstof toepassen in onbekende contexten. Je ziet direct welke stof je goed kent en aan welke stof je misschien nog meer aandacht moet besteden. Daarnaast raak je bekend met de manier van vragen op een examen. 

Voor mijn examentraining heb ik voor elk van de zes examendomeinen een bundel gemaakt met examenopdrachten, zodat je gericht kunt oefenen met een bepaald onderwerp. Heb je elk examendomein met succes bestudeerd en de bijbehorende opgaven gemaakt? Dan is het tijd om een volledig examen te maken. Ik heb de examens van 2017 en 2018 (HAVO en VWO) voorzien van een video-uitwerking, waarin ik laat zien hoe je een opgave zo effectief mogelijk aanpakt en hoe je het maximale uit je Binas haalt. 


Succes met de voorbereiding!

 

 

Informatie

Over mij

Ik ben dr. Pascal van de Nieuwegiessen, een ervaren docent biologie en oprichter van NGbiologie. Door mijn jarenlange ervaring als docent van eindexamenklassen weet ik waar de moeilijkheden van mijn vak liggen en wat leerlingen nodig hebben om goede resultaten te behalen. Door een gerichte examentraining zorg ik dat leerlingen optimaal voorbereid het examen ingaan.

Contact

De Klompenmaker 26

4284VZ, Rijswijk 

info@ngbiologie.nl

+31 6 51 95 73 64‬

KvK 707.32.183

Referenties